Hiro
Hiro is een programma voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen op de basisschool. Hiro richt zich op positieve groepsvorming en het verbeteren van de sociale veiligheid. Binnen KiVa ligt de nadruk op de groep als geheel.
Het schoolse leren is belangrijk, maar dit kan niet zonder sociaal emotioneel leren (SEL). Door SEL leer je omgaan met jezelf en de ander. SEL werkt preventief: door een positieve en veilige sfeer op school, kun je bijvoorbeeld pesten voorkomen. Een kind maakt een ontwikkeling door op verschillende terreinen: taalontwikkeling, motorische ontwikkeling, en zo ook de sociaal-emotionele ontwikkeling. Wij volgen de veiligheidsbeleving van onze leerlingen d.m.v. Kindbegrip van ParnasSys, Monitor Sociale Veiligheid (MSV), Succes!Spiegel en vanaf dit schooljaar Leerling in Beeld- instrument Sociaal-emotioneel functioneren (CITO)..
SEL zit geïntrigeerd in onze pedagogische leerlijn ‘The Leader in Me’. “Ik” vanuit de eerste 3 gewoonten om vervolgens relaties met anderen aan te kunnen gaan. Ook vanuit Burgerschapsvorming en wereldoriëntatie loopt een rode draad naar SEL. Daarnaast starten we met Hiro
Hiro is een programma voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen op de basisschool. Hiro richt zich op positieve groepsvorming en het verbeteren van de sociale veiligheid. Hierbij ligt de nadruk op de groep als geheel.
Leren door te doen
HiRO leert kinderen om zich niet te vergelijken met anderen, maar om elke dag beter te zijn dan gisteren. Door aan te sluiten op de natuurlijke manier waarop kinderen leren, zorgt HiRO ervoor dat kinderen op speelse wijze werken aan sociaal-emotionele vaardigheden. De HiRO methode zet de ervaring van het kind voorop, waardoor het direct aansluit op de belevingswereld van kinderen. Ervarend leren is de leidraad van het programma, met een stevig fundament vanuit de waarden die gelden in de judosport. Volgens leerpsycholoog en pedagoog David Kolb leert een kind het best door ervaringsgericht leren.
KiVa-thema’s
Zowel in de onder- als in de bovenbouw werken we met KiVa vanuit tien thema’s:
Aan elk thema zit een KiVa-regel verbonden. Dit is de centrale boodschap van dat thema. De regels samen vormen het KiVa-contract en deze hangt in elk klaslokaal. Het is belangrijk dat iedereen op school zich aan de regels houdt, zodat we er samen een fijne school van kunnen maken. Iedereen “ondertekent‟ het contract.
Zo laten we zien dat we ons steentje willen bijdragen aan een fijne groep!
Wat gaan we leren?
- Na afloop van elk thema hebben de kinderen het volgende geleerd;
weten wat een leuke school is;
weten leuke en minder leuke kanten van alleen en van samen zijn;
kennen elkaar en weten hoe ze de groep ervaren;
weten wat respect is;
kunnen respect herkennen en tonen;
kennen verschillende relaties:
weten wat het KiVa-contract is;
weten wat regels zijn;
hebben een eigen contact;kunnen herhalen wat er behandeld is in de les;
weten hoe je met respect met elkaar omgaat
weten dat onze KiVacoördinatoren Judith Bont en Shary Bakker zijn.
Bezoek voor meer informatie www.kivaschool.nl.
Klik hier voor het KiVa protocol sociale veiligheid
Klik hier voor de KiVa oudergids
Voor leerlingen wordt de wet Veiligheid op school, in dit filmpje
uitgelegd.